Theorie-examen motor

Voordat je kunt beginnen met je motor praktijklessen, dien je eerst het theoriecertificaat te halen bij het CBR. Je kunt deze direct aanvragen bij het CBR, of via je rijschool. Om het motor theorie-examen te mogen afleggen, moet je minstens 17 jaar oud zijn. Heb je al een geldig autorijbewijs of een militair theoriecertificaat A? Dan mag je ook met je motor praktijkopleiding beginnen.

Op je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels kent en verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig de weg op. Het examen voor je motorrijbewijs bestaat uit 50 vragen en twee testvragen, waarbij je maximaal 6 fouten mag maken.

Hoe werkt het?

Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent in het examencentrum van het CBR. Op het examencentrum volg je deze stappen:

1. Aanmelden bij de aanmeldzuil

Toets je reserveringsnummer in en controleer je gegevens. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen.

2. Wacht tot je aan de beurt bent

Wacht in de wachtruimte en volg de aanwijzingen op de beeldschermen. Daarop zie je jouw reserveringsnummer met daarachter je status. Zodra deze ‘start examen’ aangeeft, ben je aan de beurt.

3. Inchecken bij de balie

Hier controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je je tafelnummer. Als je last hebt van geluid dan zijn er oordopjes beschikbaar. Deze kun je bij binnenkomst van de examenzaal zelf pakken uit de houder die aan de muur hangt.

4. Het examen

Neem plaats in de examenzaal aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je identiteitsbewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’. Volg de instructies op het scherm.

5. Einde examen

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag. Vervolgens ontvang je de uitslag van je examen ook via e-mail, binnen ongeveer 15 minuten.

Ben je geslaagd?
Gefeliciteerd! Je theoriecertificaat is vanaf dit moment nog 1,5 jaar geldig.
Ben je gezakt?
In de e-mail met je uitslag, ontvang je ook het uitslagformulier waarop je kunt zien welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is handig ter voorbereiding op een eventueel herexamen. Volgende keer beter!

Tips voor het leren van je theorie-examen

  • Theorielessen volgen bij je rijschool.
  • Gebruik een theorieboek om je theorie-examen te leren. Let er op dat het een recent boek is, verkeersregels kunnen veranderen.
  • Je kunt online een cursus volgen.
  • Alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je vinden op rijksoverheid.nl.