Soorten motorrijbewijs

Er zijn drie soorten motorrijbewijs, oftewel drie variaties op het rijbewijs A. Zo kan je 125cc rijden of vol vermogen. Deze zijn ook leeftijdsafhankelijk. Voor elke categorie dien je minimaal 18 jaar te zijn. Hieronder vindt je de verschillende soorten motorrijbewijs uitgelegd.

A1

Dit zijn motoren met een cilinderinhoud van ten hoogste 125 cc met een vermogen van maximaal 11kW of een gemotoriseerde driewieler van maximaal 15 kW. Doorgaans zijn de cursisten voor het A1 rijbewijs tussen de 18 en 20 jaar oud. Ben je in het bezit van een A1 rijbewijs en ben je inmiddels 20 jaar geworden, dan kan je doorgaan naar het A2 rijbewijs. Hier hoef je alleen het AVD examen voor af te leggen, met oefeningen tussendoor zoals wegrijden uit het parkeervak of stapvoets rijden.

A2 (CODE80)

Als je tussen de 20 en 24 jaar oud bent kan je voor het A2 rijbewijs kiezen. Dit zijn motoren met een vermogen van maximaal 35 kW waarbij de cilinderinhoud niet van belang is. Nadat je 2 jaar in het bezit van het A2 rijbewijs bent geweest, kan je voor het volledige A rijbewijs gaan. Hier je hoef je alleen AVD examen voor af te leggen met eventuele opdrachten tussendoor. Ga je voor “code 80” dan mag je na 2 jaar doorstromen naar het volledig A rijbewijs. Houd er wel rekening mee dat je dan alleen een A2 motorfiets mag besturen. Je examen leg je wel af op een volledige motorfiets.

A

Dit zijn alle overige motoren. Je mag met het A rijbewijs dus elke motorfiets besturen en je hebt geen beperking in motorinhoud of vermogen. Voor deze categorie dien je minimaal 24 jaar oud of 2 jaar in het bezit van een A2 rijbewijs te zijn.

Altijd al willen motorrijden? Lees hier meer over het halen van je motorrijbewijs in Amsterdam.