Hoe gaat het praktijkexamen auto?

Onderaan deze instructies vind je een filmpje, waarin je nog eens rustig kunt nakijken hoe het praktijkexamen gaat en waar je op moet letten bij het examen.

Het examen duurt in totaal 55 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Hierbij legt de examinator je uit hoe examen verloopt en controleert:

  • de uitnodiging voor je examen
  • je identiteitsbewijs
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Af en toe is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. In dat geval is je instructeur wel aanwezig bij het begin- en eindgesprek.

2. Op het parkeerterrein

  • Op het parkeerterrein doe je een oogtest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
  • Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Ook rijd je voor het andere deel op aanwijzingen van de examinator. Daarbij kijkt hij of je veilig en zelfstandig rijdt. In principe zijn de handelingen zoals geleerd bij je rijles. Daarbij wordt onder meer gelet op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dit geldt voor alle zeven examenonderdelen.

Onze 7 examen tips op een rijtje:

4. De uitslag van het praktijkexamen

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd voor het praktijkexamen?

In dat geval kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt voor het praktijkexamen?

Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.

Als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.

Langer wachten na afgebroken examen

Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Zo kun je pas na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen. Gewoonlijk is het 2 weken als je bent gezakt.

bron: cbr.nl

Hier vind je ook meer informatie over het faalangstexamen, het BNOR examen en de Tussentijdse toets.

Faalangstexamen

Extreem zenuwachtig of last van faalangst? Een faalangstexamen kan je helpen

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.

Meer info

BNOR examen

Ben je 4 keer gezakt? Dan krijg je een BNOR examen

Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je daarna een BNOR examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Je rijschool vraagt dit voor je aan bij het CBR.

Meer info

Tussentijdse toets

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Bovendien krijg je tips van een CBR-examinator, zodat je weet waar je op moet focussen tijdens je resterende rijlessen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.

Meer info